• HJEMMELAGET SYLTETØY

  • Syltetøy er både lett å lage og veldig godt å ha i kjøleskapet! Her er en oppskrift som både smaker godt og er sunt!

Kok heller mindre mengder syltetøy flere ganger enn å lage en stor porsjon, slik at alle bærene hurtigst mulig blir gjennomkokt.

Ingredienser:

  • 1 liter bær
  • 10 gram Natreen (= 5 spiseskjeer)
  • Certo eller Jam*

Steg 1:
Rens bærene og ta de i en kjele. Husk å fjerne dårlige bær. Kok bærene i ca.10 minutter.

Steg 2:
Tilsett Natreen og Certo/Jam, og gi det et nytt oppkok. Det kan oppstå skum under kokingen, dette bør fjernes. Skum kan minske holdbarheten da det inneholder litt bakterier.

Steg 3:
Det anbefales å oppbevare syltetøyet i glass som er sterilisert for å øke holdbarheten på syltetøyet. Dette gjør du ved å enten koke glassene og lokkene eller steke de i ovnen.

Steg 4:
Ta syltetøyet varmt fra kjelen og rett i de steriliserte glassene. Fyll de helt opp for å unngå luft og ta på lokket med en gang.

*Certo og Jam er syltepulver som gjør syltetøyet stivere. Sjekk pakken for informasjon om mengde.

TIPS: 

  • Oppbevar syltetøyet mørkt og kaldt.
  • Dersom man bruker søte bær kan man bruke mindre Natreen, om det er sure bær kan man øke mengden Natreen.  
  • Når man skal lage syltetøy av noen typer bær, som for eksempel stikkelsbær, kan det være en fordel å knuse bærene med en stavmikser for å få riktig konsistens.