Nougat- og marsipankuler

Tips til litt sunnere, hjemmelaget påskegodt

 

I påsken er det som regel masse søtsaker og fristelser. Disse sukkerfrie marsipankulene med nougat erstatter vi gjerne med kjøpegodteriet.

Ingredienser

 • 70 gram hasselnøtter (nougat)
 • 100 gram sukkerfri sjokolade, evt. 70 % sjokolade (nougat)
 • 40 gram smør, romtemperert (nougat)
 • 5 ss. Natreen Strø (nougat)
 • 200 g fettredusert mandelmel (eventuelt male skåldede mandler til mel) (marsipan)
 • 50 g dadler (vekt uten stein) (marsipan)
 • 1 eggehvite (marsipan)
 • 5 ss flytende Natreen (marsipan)
 • 150 g sukkerfri sjokolade, evt. 70 % sjokolade (sjokoladetrekk)

Fremgangsmåte

 1. 01

  Nougat: Rist hasselnøttene på 160 grader i 15-20 min. Pass på så de ikke blir brent!

 2. 02

  Avkjøl så nøttene og gni skallet av. Kjør nøttene i en blender, helt til oljen i nøttene “slipper” og du får en litt seig masse fremfor melkonsistens. Dette tar kanskje 8-10 min.

 3. 03

  Tilsett Natreen strø og smør, og bland godt. Smelt sjokoladen i mikrobølgeovn (vær forsiktig så den ikke brenner seg) eller over vannbad. Tilsett så den smeltede sjokoladen i røren og rør godt til du har fått en myk jevn masse.

 4. 04

  Ha over i en firkantet form (ca 22x15 cm) og sett i fryseren til den har fått en helt fast konsistens, ca 40 minutter. Mens nougaten står i fryseren kan du lage marsipanen.

 5. 05

  Marsipan: Blend dadlene i en blender til du får en jevn puré. Rør det sammen med mandelmelet, eggehviten, dadler og flytende Natreen og blend videre til du har en jevn masse. Sett i fryseren i ca 20 min.

 6. 06

  Ta så ut både nougaten og marsipanen. Begynn med å dele nougaten i små terninger. Med en spiseskje tar du en klump marsipan, lager en liten grop i midten og legger en terning med nougat i gropen. “Pakk” marsipanen rundt nougaten, og rull den til en liten kule mellom hendene. Om du blir klissete, kan du ha litt mandelmel på håndflatene.

 7. 07

  Gjør tilsvarende med resten av deigen. Legg de små kulene med litt mellomrom på bakepapir i en stor boks eller en stekeplate, og sett i fryseren i ca 30 min.

 8. 08

  Sjokoladetrekk: Smelt sjokoladen og dypp hver kule i sjokoladen slik at den blir helt dekket. Legg så på et bakepapir på et stekebrett - pass på at det er litt avstand slik at de ikke klistrer seg sammen.

 9. 09

  Pynt gjerne med litt finhakkede, ristede nøtter eller revet kokos.

 10. 10

  Sett stekebrettet med kulene i fryseren i 30 min, så kan du ta dem ut og putte dem i en boks i kjøleskapet uten at de klistrer seg sammen.

 11. 11

  Om du ønsker en litt seig konsistens, oppbevarer du kulene i fryseren og tar de opp noen minutter før du skal spise dem. Om du ønsker en helt myk konsistens, er det bare å oppbevare dem i romtemperatur.