Karamellsaus

Perfekt til is!

 

Denne karamellsausen kan du spise både varm eller kald, og den er nydelig på is, bær, frukt, yoghurt eller også som topping på havregrøten din til frokost.

Ingredienser

 • 1 boks vikingmelk (denne er usøtet)
 • 4 ss Natreen
 • 2 ss smeltet smør
 • ¼ ts vaniljepulver eller ½ ts vaniljesukker
 • 1 liten klype havsalt

Fremgangsmåte

 1. 01

  Bland sammen alle ingrediensene godt så du får en jevn røre. Blandingen skal nå koke til den blir litt tykkere i konsistensen. Dette kan enten gjøres i en kasserolle eller i en stor bakebolle som tåler mikrobølgeovn.

 2. 02

  Tilberedning i kasserolle: La blandingen koke mens du rører jevnt med en tresleiv (pass på at den ikke brenner seg - du må røre kontinuerlig). Etter en stund vil blandingen begynne å tykne, ca 10-15 min. La den småkoke videre mens du rører, inntil du har fått ønsket tykkelse.

 3. 03

  Tilberedning i mikrobølgeovn: Begynn med å sette bakebollen med røren på full guffe i 10 min. Følg med hele tiden, da den plutselig kan koke over. Ta den gjerne ut 2-3 ganger underveis og rør lett rundt.

 4. 04

  Etter 10 minutter lar du den stå i 2 minutter av gangen - ta den ut og rør mellom hver runde, helt til du har fått ønsket tykkelse.

 5. 05

  Mot slutten kan du gjerne la den stå i kun 30 sekunder av gangen - den tykner fort de siste minuttene! Totalt tar det ca. 15-18 minutter.

 6. 06

  Vær obs på at den tykner enda mer når den avkjøles, så stopp gjerne kokingen når den er litt mer flytende enn hva du ønsker om du skal bruke den kald. Om du ønsker den enda søtere, tilsett mer Natreen - det aller beste er da å bruke flytende Natreen.