• JULEBRØD

  • En klassiker!

Du trenger:

  • 4 dl melk (ca. 20-25 grader)
  • 15 g fersk gjær (gjerne rød type)
  • 1 ss honning
  • 700g speltmel
  • 50 g Natreen strø
  • 2 ts kardemomme
  • 1/2-1 ts salt
  • 1 egg
  • 100 g smør , i terninger
  • 200 g rosiner (ca.)
  • 1 egg (sammenvispet), til pensling

Mykgjør rosinene ved å legge dem i varmt vann i ca 45 min. Klem så vannet ut av dem og legg til side.

Ha mel, kardemomme, Natreen og salt i en kjøkkenbolle. Varm melken og rør ut gjæren, og til slutt tilsett så honningen.

Ha dette oppi melblandingen og elt alt sammen i ca 2-3 minutter.

Tilsett så egget og elt videre i ca 15 min til deigen er myk og fin.  Ha eventuelt litt mer mel i om deigen er klissete. Tilsett så i smøret og elt videre i ca 10 minutter til alt smøret er eltet godt inn og deigen slipper kantene i bollen. Ha i rosinene og elte dem jevnt inn i deigen. 

Ha plast over deigen i bollen og sett den et lunt sted til heving i ca 45-60 min (avhengig av hvor varmt det er). 

Ha deigen på en melet bakebenk og kna lett. Del den så i to og form julebrødene til til ønsket fasong. Ha på et stekebrett og la dem etterheve til de er dobbel størrelse.

Pensle brødene med egg og snitt dem forsiktig på toppen.

Sted nederst i ovnen på over-undervarme på 200 grader i ca 25-30 min. Legg eventuelt et stykke aliminiumsfolie på toppen for å unngå at de blir for mørke. 

Smaker fantastisk med ekte smør, brunost eller hjemmelaget syltetøy!