• JORDBÆRTERTE

  • Bollefruas jordbærterte med mascarponekrem og jordbærsaus

Til deigen trenger du:

  • 225 g siktet hvetemel
  • 100 g mandelmel
  • 3 ss Natreen strø
  • 175 g iskaldt smør, i terninger
  • 1 stor eggeplomme
  • 1 ss iskaldt vann

 

Til kremen:

  • 250 g mascarponeost
  • 2,25 dl kremfløte
  • 4 ss Natreen strø
  • finrevet skall av en økologisk sitron
  • 2 ss sitronsaft
  • 2 ss saft av ferskpresset appelsin
  • 1 ss vaniljesukker med ekte vanilje

 

Toppen/jordbærsaus:

  • 700 gram jordbær
  • ca. 8 dråper Natreen flytende (smak deg frem)

Tilberedning:

Finn frem en paiform, ca 25 cm i diameter.

Ha mel, mandelmel og Natreen strø i en bolle, bruk helst foodprosessor. Bland. Ha i smør i terninger og miks raskt til en smulet konsistens.

Tipp smulene ut på benken og tilsett eggeplomme og 1 liten ss isvann. Kna kjapt sammen deigen. Legg en plastpose (jeg river en brødpose i to i den ene enden slik at jeg får et stort stykke plast) på benken, ha deigen på plastposen og dekk den med en ny plastpose som er revet opp til et stort stykke. Kjevle deigen ut til en stor og ganske tynn leiv, stor nok til at den dekker hele paiformen og rett over kantene.

Plastposetrikset gjør det mye enklere å kjevle uten at deigen klistrer seg. Fjern/løft deigen forsiktig fra benken og over i formen. Dytt deigen godt inn i kantene og skjær av evt overflødig deig langs kanten. Prikk deigen med en gaffel og sett hele formen kaldt i 30 minutter.

Sett ovnen på 200 grader. Ta formen ut av kjøleskapet og dekk den med tinnfolie. Hell over de tørre ertene og stek midt i ovnen i ca 14 minutter. Ta ut av ovnen og fjern folie og erter. Stek videre i 6-7 minutteer til terteskallet er gyllent. La avkjøle helt.

 

Slik lager du mascarponekrem og jordbærsaus:

Ha mascarpone og Natreen strø i en bolle og rør mykt med en sleiv eller lignende. Pisk kremen halvstiv i en annen bolle, du skal piske den til den får myke topper som ikke sklir ut igjen. Ha kremen over i mascarponeblandingen og vend alt forsiktig sammen til kremen begynner å tykne. IKKE rør for mye. Tilsett sitronskall og saft og appelsinsaft. Vend inn og sett kremen kaldt til du skal bruke den.

Ha 200g av jordbærene i en bolle og mos med en stavmikser. Smak til med flytende Natreen, men pass på at det ikke blir for søtt. Sil jordbærsausen.
Rens resten av jordbærene og skjær den i skiver. Del hvert bær i 3 eller 4 skiver, avhengig av størrelsen på bærene.

Fordel kremen i det avkjølte terteskallet. Sett jordbærskivene med spissen opp i sirkler fra midten og utover til du får et fint mønster. Ringle sausen over toppen av terten (evt server den ved siden av om du foretrekker det). KOS DEG.

Oppskriften er fra Bollefrua - En deighviskers bekjennelser.