• FASTELAVNSBOLLER MED SPELT OG HAVRE

  • Fastelavn med god samvittighet

Den beste søndagen i året, er når det er fastelavn. I denne oppskriften har vi erstattet sukker med Natreen strø, og hvetemel med speltmel og litt havremel. Da kan fastelavn nytes med helt god samvittighet.

Oppskriften gir ca 20 boller.

Bollene

  • 50g fersk gjær
  • 100g smeltet smør
  • 5 dl melk
  • 9 dl hvetemel eller speltmel
  • 4 dl havremel
  • 35g Natreen strø
  • 1,5 ss kardemomme
  • 0,5 ts kanel

 

Krem:

  • 2 dl kremfløte
  • 4 ss Natreen
  • 0,5 ts vaniljepulver

Bollene

Begynn med å varm melk til kokepunktet og ha i smøret. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Rør gjæren ut i en del av smør- og melkeblanding, og deretter ha i resten. Bland i Natreen, kardemomme og litt og litt hvetemel, og og elt deigen i en kjøkkenmaskin på laveste hastighet til den er smidig - ca 10-15 minutter. Dekk deigen med plastfolie oppi bakebollen, og legg så et rent kjøkkenhåndkle over der igjen. La deigen heve i ca 30-45 minutter til den har blitt dobbelt så stor (gjerne et litt varmt sted).

Når deigen er ferdig hevet, kna den godt og trill ut boller som du legger på bakepapir på en stekeplate. Etterhev i ca 30-45 minutter et varmt sted.

Stek bollene midt i ovnen ved 225°C i ca 10 min. Avkjøl mens du lager kremen og syltetøy.

 

Syltetøy:

Du kan for eksempel lage ditt eget sukkerfrie jordbærsyltetøy. Du finner en god oppskrift på bollefrua.no.

 

Bland fløten og Natreen og pisk til pisk den til du har fått krem. Del bollene i to og ha først på et godt lag med krem og deretter syltetøy. Dryss eventuelt litt melis på toppen før servering.

God fastelavn!